Vanoutryve Anne

1977 www.annevanoutryve.com

Kunstwerken


Ik schilder landschappen vanuit beleving. Woeste verlaten landschappen kunnen mij volledig innemen. De grootsheid ervan overdondert me telkens opnieuw. Ik registreer in situ landschappen met inkt of houtskool. In mijn atelier verkies ik olieverf. Vanuit een buikgevoel probeer ik de kracht van het landschap te vangen op doek. Het opnieuw ervaren van dat landschap in de act van het schilderen is voor mij een streefdoel.

Vanuit de urgente milieuproblematiek schilder ik utopische en dystopische landschappen die zich situeren in het jaar 2058. 2058 is in mijn tijdsbeleving nog ver weg, maar in de geschiedenis is het een flits. Utopie en dystopie naast elkaar als een droom en een doemdenken met elkaar verweven. In schilderijen verwoord als "delicious disastre".

Een andere invalshoekin mijn werk is de verwoesting van landschappen door oorlog. Oorlog vroeger en nu. Hier en veraf. In de Westhoek waar ik opgegroeid ben, daar voel je nog de sporen van de oorlog. Als littekens in de aarde zijn bommenkraters en bunkers nog zichtbaar. Sluimerende mediabeelen van oorlogen veraf inspirteren me ook om het gezicht van de oorlog te schilderen.

Anne Vaoutryve - Catalogus 'Omtrent Brel'