Vaerewijck Nico

1977 https://nicovaerewijck.com/

Kunstwerken


Nico Vaerewijck, werkend & wonend in Eksaarde, Oost Vlaanderen, heeft zich met zijn sterk abstraherende beelden in korte tijd ontpopt tot een hedendaagse schilder pur sang. Zoals velen van zijn tijdgenoten vertrekt Vaerewijck vanuit een gerecupereerd fotografisch archief als inspiratiebron om zijn schilderijen vorm te geven. Een zeer eigenzinnig neo-fauvistische beeldtaal vertaalt zijn wilde gedrevenheid en fascinatie voor de schilderkunst. Een gewaagt coloriet in combinatie met een vanzelfsprekend gebruik van drippings en op het eerste zicht nonchalante verftoets onderscheiden hem als één van de meest intuïtieve schilders van zijn generatie.

Zijn passie voor de oneindige materiële kwaliteiten in de textuur van de verf verlenen hem de mogelijkheid om geabstraheerde extremen af te tasten in zijn figuratieve composities. Hierdoor ontstaat in zijn beelden een ruime interpretatievrijheid. De weergaven van bijvoorbeeld details uit een interieur kunnen reeds voldoende zijn om Vaerewijck uit te dagen in hun abstract schilderkundige herkenbaarheid. Hiermee stelt hij de tweespalt tussen figuratie en abstractie op de proef. De figuratie blijft aanwezig maar raakt letterlijk bedolven onder de verf.

De basiscompositie van zijn werken wordt meteen op het canvas geschilderd. De penseeltrek wordt bij Vaerewijck een op zichzelf staande vormelijk materiële abstracte entiteit die haar figuratieve referentialiteit kent doorheen de verwevendheid van de abstracte vlakken.

Door het nat in nat werken worden de schilderijen, doorheen een ruwe en impulsieve toets, een geabstraheerde weergave van een anonieme geconstrueerde realiteit. Het desolate, de duistere huiskamers, worden beladen met de intensiteit van de uitgepuurde verftinten. In de laatste werken worden fragmenten uit het alledaagse vormelijk geanalyseerd. Bij deze beelden moet de kijker beroep doen op zijn geheugen, als gearchiveerde herinneringen, weliswaar vertekend, geabstraheerd, uit een vormelijk mentaal herkenbaar verleden.

https://nicovaerewijck.com/2016/01/16/bio/