Peters Caraballo Steven

Hasselt, 1978

Kunstwerken


Steven Peters Caraballo ondervraagt al tekenend zijn onderwerpen en laat ons overrompeld achter met de vraag naar wat illusie is en wat echt. Hij speelt met details, licht en vervaging. Hij schept een soort leegte in omgeving en achtergrond waardoor dingen in de lucht lijken te hangen, of het nu een porseleinen schaaltje of een massieve stier is. Zowel zijn kleinere als zijn grote tekeningen zijn tijdloos en sensueel, hebben iets aangenaam landerigs. Een feest van herkenning, ook al zie je ze voor het eerst. 

Opvallend aan het werk van Peters Caraballo is dat het uitblinkt door de technische materiaalbeheersing die volkomen ondergeschikt is aan de inhoudelijke kwaliteit van persoonlijke verbeeldingskracht

Bij Peters Caraballo zien we een zelden vertoond vakmanschap, met name als het gaat om de beheersing van pastelkrijt. Hij omschrijft zijn werk zelf niet eens als tekeningen. Hij past het materiaal zo toe dat hij eerder schildert met krijt. Bij hem is het coloriet dan ook van groot belang. Zijn geschilderde tekeningen van onder meer porseleinen voorwerpen zijn zo tastbaar dat de kunstmatige schijn der dingen waarachtiger aandoet dan de werkelijkheid.