Leblon Stéphanie

1970 http://www.leblon.be

Kunstwerken


Leblon studeerde schilderkunst Hoger instituut St-Lucas Gent. In 1995 behaalde ze haar Meestergraad in de Schilderkunst. Nadien volgde zij een postgraduaat aan het HISK.

Stéphanie Leblon schildert en tekent figuren, portretten en landschappen. Ze plaatst deze op een eigenzinnige wijze op haar schildersdoek. Personen en situaties lijken ogenschijnlijk niet bij elkaar te horen maar toch maken ze deel uit van een spel met een eigen logica, dat zich stelselmatig ontwikkeld. In haar schilderijen schuilt een uitgesproken psychologische lading en tegelijk een duidelijke zin voor relativering. De psychische geladenheid en de vervreemding verschillen van schilderij tot schilderij. De figuren uit haar schilderijenreeks De Opgemeten toestand 2008-2009 en Mixed minds 2009-2010 zijn op zoek, vaak met de blik naar binnen gericht.

Onderscheidingen
2010: Laureaat van de vierjaarlijkse prijs beeldende kunst West-Vlaanderen, Oostende
2002: Gaverprijs Cultureel centrum, Waregem
2001: Stimulans 01, Kortrijk – Eervolle vermelding
2000: Provinciale prijs Beeldende Kunst 1999 Oost-Vlaanderen, Eervolle vermelding Caermerklooster, Gent
1997: Godecharleprijs Akademie Brussel
1997: Gaverprijs Cultureel centrum, Waregem

In 2005 nam Leblon deel aan de tentoonstelling Verfraaiïng in Brugge. Dichter Luuk Gruwez creëede een gedicht rond haar werk: ‘Man met hond’ (dichtbundel Lagerwal, 2008). Haar werk was in 2009 te zien op de overzichtstentoonstelling Fading in het museum van Elsene, een tentoonstelling met werk van Belgische schilders. In 2010 was in CC Ieper de tentoonstelling Roots te zien, waar Leblon werk toonde uit de reeks Mixed Minds. In 2012 werkte zij aan een reeks van 14 grote formaten voor de tentoonstelling Vertigo in het Neues Kunstforum Keulen.

Werk in collecties van Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen, Océ Nederland en in privé collecties in binnen- en buitenland.