Santy Kristof

1987 kristofsanty.mystrikingly.com/

Kunstwerken


Kristof Santy is in veel opzichten een gretig schilder. Hij schildert in een razend tempogroete doeken in in heldere en felle kleuren.Daarin laat hij vrijelijk kenmerken van zijn schilderheden los op een andere fascinatie: de verbeelding van volkse verhalen en gebruiken in de afgelopen eeuwen.

Heta atelier van Kristof hangt vol ansichtkaarten van schilderijen en andere kunstwerken. In zijn huis worden de wanden in beslag genomen door werken van vrienden. Her en der liggen stapels kunstboeken: over de Amerikaanse schilder Philip Guston bijvoorbeeld of de Brusselse kunstenaar Jean Brusselmans. De hoogste stapels vormen de talrijke (kunst)historische boeken vol oude prenten van volkse verhalen en in onbruik geraakte gebruiken, die nog tot ver in de 20ste door anonieme kunstenaars werden gemaakt. De etsen, houtsnedes en linosneden in die boeken dienden om onder meer om de overgeleverde verhalen aan een breed publiek te tonen. Kristof sprokkelt uit deze boeken beelden die hem inspireren. Soms spreekt een onbeduidend fragmentvan een oud tafereel tot zijn verbeelding en bouwt hij er een compositie rond. Een andere keer is het een mythologische vertelling waar hij een motief aan ontleent. Maar ook een situatie uit zijn eigen leven kan een beeld opleveren. Hij isoleert deze elementen en transformeert ze tot schilderijen die sterk leunen op een beeldtraditie die in snel tempo in vergetelheid is geraakt.

Kristof noemt het zelf een naïeve manier  om een afbeelding over te brengen; om door zijn schilderijen betekenis te vinden in de wereld om hem heen.

Bron: catalogustekst Nijverheid 1