Van Gheluwe Peter

1957 https://www.petervangheluwe.be/

Kunstwerken


Wat bepaalt de belevenis van een ruimte? Het licht. Peter Van Gheluwe verdiept zich in bestaande en abstracte ruimtes, met tekeningen en schilderijen. De aardse kleuren herinneren aan de natuur, terwijl het allemaal binnenruimtes zijn, alleen het licht komt van buiten en leidt ons binnen in de ruimtes. In die zin zijn het schaduwkamers, onbewoonde holruimtes, ‘unheimliche’ vertrekken.  In zijn werk puurt Peter Van Gheluwe de gevoeligheid van zijn schilderkunst uit, door zich minder thematisch te oriënteren maar zich meer op het doek zelf te richten. Hij laat vanuit de vlakte van het doek een lichtinval verschijnen naar de kijker toe. De sociale geschiedenis treedt op de achtergrond, de schilderkundige geschiedenis komt naar voren. Zijn de interieurs van klassieke schilders niet vooral ruimtes van licht? Van Gheluwe vindt met zijn nieuwe werken een weg in deze open vraag. In Berlijn, Brussel, Gent en in zijn directe omgeving heeft hij foto’s genomen, materiaal verzameld, beelden gemaakt, om zijn visie op het beleven van ruimtes te voeden.

De abstractie groeit uit de noodzaak van de werkelijkheid, die glans en verschijning laat ontstaan. De onbepaalde positie van de schilder is deze ambivalentie, tussen noodzaak en verschijning.

In zijn ouder werkt gaat Peter Van Gheluwe op zoek naar een conversatie met zijn vader. Dit doet hij aan de hand van een notitieboekje waarin zijn vader aantekeningen maakte voor het herstellen van biechtstoelen. Zijn verleden als een gevangene tijden WO II leidde Van Gheluwe door een tocht langs verwerkingen van motieven uit de Tweede Wereldoorlog. Zo verschijnen portretten van gevangenen en van het lijden, zonder aanduiding of het om een historische of om een fictiefe figuren gaan. De beelden balanceren tussen historische feiten en hoop.